În ultimii ani, Total Resistence Exercise (pe scurt şi mai cunoscut TRX) a început să devină un sport din ce în ce mai popular, atât în rândul sportivilor profesionişti, cât şi în rândul celor amatori.
TRX-ul nu este neaparăt un sport în sine, ci mai degrabă o tehnică de antrenament. Ea a fost inventată şi folosită de către soldaţii din marina americană. Faptul că aparatele şi spaţiul pentru a face exerciţii era limitat i-a făcut pe aceştia să improvizeze şi să inventeze sportul care utilizează doar greutatea propriului corp.
Beneficiile TRX-ului
Principala calitatea a antrenamentelor de tip TRX este aceea că ele pot fi practicate în orice mediu înconjurător şi de către orice persoană aptă să facă efort fizic. Pe scurt, antrenamentele de tip TRX înseamnă executarea exerciţiilor cu greutatea propriului corp din poziţie atârnat.
Cum spuneam, această tehnică poate fi folosită indiferent că este vorba de un sportiv amator, de o persoană în vârstă, de cineva care se recuperază după o accidentare sau de un sportiv profesionist. Curele care de obicei sunt de culoare neagră şi galbene sunt foarte accesibilie, pot fi transportate oriunde, nu ocupă spaţiu şi se pot folosi atât în sala de fitenss, acasă, în parc sau oriunde doreşte persoana care vrea să facă acest tip de antrenament. TRX-ul creşte rezistenţa musculară, mobilitatea şi flexi
Sfat în privinţa antrenamentelor de tip TRX
Pentru cele mai eficiente rezultate atunci când te antrenezi la TRX este să ca frânghiile să fie agăţate undeva în jurul înălţimii de 2 metri şi 30 de centimetri faţă de sol. Ai grijă ca ele să fie extrem de puternice pentru a îţi putea susţine greutatea corporală. Testează rezistenţa TRX-ului înainte de a folosi curelele trăgând cu putere de acestea. Indiferent dacă eşti amator sau profesionist, în momentul în care decizi să faci pentru prima dată un antrenament de tip TRX este recomandat şi ar fi bine să urmezi acest sfat, ca un antrenor calificat să te supravegheze şi să te îndrume în timpul executării exerciţiilor.
Exerciţii eficiente la TRX
- Chest stretch
Un exerciţiu foarte bun care îţi întinde umerii, pieptul şi abdomenul. Mai mult, ajută la stabilitatea musculaturii deltoizilor.
- Side Plank
Un exerciţiu excelent pentru stabilizarea muşchilor trunchiului. În plus, el ajută la prevenirea accidentărilor la nivelul spatelui.
- Pike
Un exerciţiu mai eficient şi mai solicitant decât acesta nici că există pentru abdomen. Asiguraţi-vă însă de fiecare dată că ridicaţi şi coborâţi simultan picioarele.
- Overhead Squat
Un exerciţiu cât se poate de simplu de executat, dar care îţi solicită aproape fiecare muşchi din corp. Antrenază în principal trenul inferior, mai ales gluteii şi feserii, dar trenul superior, cu precădere umerii.
- Low Row
Unul dintre cele mai cunoscute exerciţii la TRX. Solicită la maxim bicepsul şi dorsalul.
- Atomic Pushup with Crunch
Un alt exerciţiu celebru la TRX. Printre cele mai eficiente exerciţii pentru abdomen, dar care ajută şi la menţinerea echilibrului.
- Crossing Balance Lunge
Un exerciţiu care se poate transforma oricând într-o sesiune cardio. Pune accent mai ales pe glutei.
- Lunge
Un alt exerciţiu pentru glutei care merită încercat. Este exerciţiul preferat al alergătorilor şi al cicliştilor.
Totul despre CrossFit, cel mai nou și controversat stil apărut în fitness