Ce transferuri a făcut Dinamo în 2018
Ce transferuri a făcut Dinamo în 2018

În acest articol puteți găsi ce transferuri a făcut Dinamo în 2018. Este o pauză de vară agitată în Ștefan cel Mare, suporterii aștepând o schimbare în bine după un sezon catastrofal.

AU VENIT

 • Deian Sorescu (ASU Poli Timișoara) – liber de contract
 • Sergiu Popovici (Gaz Metan Mediaș) – liber de contract
 • Albert Dalmau (Sepsi Sf. Gheorghe) – liber de contract
 • Mircea Axente (FC Botoșani) – liber de contract

AU PLECAT

 • Adam Nemec – Internaționalul slovac n-a vrut să audă de posibilitatea prelungirii contractului și a devenit jucător liber.
 • Gabi Torje – S-a întors la clubul de care aparține, Akhmat Grozny
 • Laurențiu Brănescu – S-a întors la clubul de care aparține, Juventus Torino
 • Antun Palic –>> Sheriff Tiraspol (liber de contract)
 • Aitor Monroy –>> Dunărea Călărași (liber de contract)
 • Patrick Petre –>> Poli Iași (împrumut)
 • Laurențiu Manole –>> FC Voluntari (liber de contract)
 • Romera –>> Almeria (liber de contract)
 • Luka Maric –>> Arka Gdynia (liber de contract)
 • Iustin Popescu –>> Chindia Târgoviște (liber de contract)
 • Constantin Nica –>> Atalanta (final de împrumut)

Strategia de transferuri de la Dinamo în 2018

Cum ne-a obișnuit de câțiva ani buni, din lipsă de fonduri, Dinamo se axează în special pe jucătorii tineri, pe care îi recrutează aproape de fiecare dată de la grupele de juniori ale clubului. 2018 nu face excepție. „Câinii” se vor baza în mare parte pe fotbaliști aduși de la echipa U19, una foarte redutabilă de altfel la nivelul său de vârstă. E greu de crezut că șefii clubului din Ștefan cel Mare vor investi sume de bani în aducerea de jucători. Sunt două posibilități: se va merge pe împrumuturi ori vor fi aduși jucători liberi de contract și trecuți de prima tinerețe pentru ca Dinamo să le poată achita salariile. Rămâne de văzut dacă alegerile acestor fotbaliști se vor dovedi unele inspirate.

Top transferuri reușite de Dinamo în ultimii ani

Deși plătea o sumă piperată pentru el în 2013 – 1,1 milioane de euro – Dinamo a făcut o mutare inspirată atunci când l-a luat pe Dorin Rotariu de la Poli Timișoara. I l-a suflat chiar FCSB-ului, acolo unde ar fi vrut să-l ducă inițial unchiul său, Iosif Rotariu. Jucătorul a avut nevoie de o perioadă de adaptare din cauza presiunii fanilor, însă, odată ce și-a intrat în ritm, cu greu a mai putut fi oprit la nivelul Ligii 1. A plecat la Brugge, iar „câinii” au ieșit în profit cu el.

Kamil Bilinski a impresionat în Stefan cel Mare
Kamil Bilinski a impresionat în Stefan cel Mare

Pentru un jucător luat liber de contract, polonezul Kamil Bilinski s-a descurcat excelent în Ștefan cel Mare. A marcat 18 goluri în decurs de un an și jumătate, dar roș-albii i-au reziliat contractul în vara lui 2015 din rațiuni financiare.

Collins Fai a ajuns la Dinamo în 2013, pe când avea doar 20 de ani, liber de contract. Camerunezul a impresionat în Liga 1, iar acum joacă în Belgia, la Standard Liege și e om de bază pentru reprezentativa sa. Hatem Elhamed este un alt jucător care s-a făcut remarcat în scurta sa perioadă petrecută la Dinamo. Împrumutul său de la Ashdod a expirat, iar șefii din Ștefan cel Mare au decis să nu activeze clauza de cumpărare.

Sezonul 2015/16 s-a dovedit unul de-a dreptul inspirat în privința transferurilor la Dinamo. Vlad Olteanu, Ante Puljic, Miha Mevlja, Sergiu Hanca, Harlem Gnohere, Antun Palic și Paul Anton. Toți au venit gratis sau în schimbul unor sume infime.

Și în stagiunea imediat următoare dinamoviștii au găsit fotbaliști buni, precum Adam Nemec, Jaime Penedo, May Mahlangu și Azer Busuladzic. Nemec s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni atacanți străini din istoria recentă a Ligii 1, acesta devenind om de bază și la echipa națională a Slovaciei.

Câți bani a încasat Dinamo din transferuri

Dinamo a încasat sume importante de bani pe vânzarea de jucători în ultimele sezoane. Spre exemplu, în stagiunea 201718 au intrat în conturile clubului peste 2,5 milioane de euro. Șase jucători au fost cedați, iar cei mai mulți bani au fost câștigați de pe urma lui Valentin Costache, luat de CFR Cluj pentru 700.000 de euro. Au mai plecat Ionuț Nedelcearu la Ufa, pe 600.000 de euro, Steliano Filip la Hajduk Split pe 500.000 de euro, dar și Paul Anton la Anji, pe 400.000 de euro. Suma totală a fost completată de transferurile lui Valentin Lazăr și Filipe Nascimento.

Dorin Rotariu, un transfer bun făcut de Dinamo
Dorin Rotariu, un transfer bun făcut de Dinamo

O lovitură importantă la nivel financiar s-a dat însă în stagiunea 2016/17, când Dinamo a încasat în total 3,7 milioane de euro! O mare parte din sumă a adus-o Dorin Rotariu, transferat pe 2,2 milioane de euro la Club Brugge. Au mai părăsit clubul în acel sezon Miha Mevlja, Harlem Gnohere și Andrei Marc, iar pe fiecare s-au încasat sume decente.

Nu la fel de productive au fost și sezoanele precedente. Între 2013 și 2016, în visteria clubului au intrat puțin peste 3 milioane de euro, bani datorați în mare măsură transferurilor lui Constantin Nica în Serie A și Dragoș Grigore în Ligue 1.

Jucătorii care au dezamăgit în Ștefan cel Mare

Cele mai multe erori comise de dinamoviști pe piața transferurilor au venit chiar în sezonul 2017/18.  Juan Albin, adus la cererea lui Contra, s-a întors în România cu multe kilograme în plus și fără chef de fotbal. Jeremy Bokila și-a păstrat silueta perfectă din perioada Petrolul, dar nu și jocul, dezamăgind crunt în Ștefan cel Mare. Gabi Torje a fost împrumutat de la Akhmat Grozny în speranța că-și va revitaliza cariera. N-a fost deloc așa. Din contră. S-a certat cu Florin Bratu și nici măcar nu a mai prins echipa pe final de sezon.

În stagiunea 2016/17, Rivaldinho, Luca Ceccarelli și Maximiliano Oliva s-au remarcat negativ. Primul va fi ținut minte doar pentru supergolul înscris cu Athletic Bilbao, în preliminariile Europa League, în vreme ce Oliva și Ceccarelli deja probabil că au fost uitați de fanii dinamoviști. „Țepele” sezonului 2015/16 s-au dovedit a fi Romario Kortzorg, luat de la Târgu Mureș, și Ricky van Haaren, adus din Olanda de la Den Haag.

Câți bani a cheltuit Dinamo pe transferuri

După cum vă informam și în prima parte a acestui articol, Dinamo nu are forța financiară pentru a cheltui bani pe transferurile de jucători. Aducerea lui Dorin Rotariu de la Poli Timișoara, pe 1,1 milioane de euro, este fără îndoială o excepție. Ultima oară când Dinamo investea cât de cât serios în transferuri se întâmpla în sezonul 2011/12. Atunci, Alexandru Curtean, Michel Platini, Srdjan Luchin și Sorin Strătilă erau aduși în Ștefan cel Mare pentru o sumă totală de două milioane de euro!

Recenzie articol
 • Calitate informații
5

Rezumat

În acest articol puteți găsi ce transferuri a făcut Dinamo în 2018. Este o pauză de vară agitată în Ștefan cel Mare, suporterii aștepând o schimbare în bine după un sezon catastrofal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.