Dieta vegană este unul dintre cele mai la modă regimuri alimentare. Principiul de bază al unei diete vegane este că aceasta trebuie să conţină numeroase fructe şi legume, dar şi alimente cu surplus de amidon, surse de proteină precum fasolea şi anumite leguminoase.
Dieta vegană trebuie planificată atent pentru a nu omite nutrienţi esenţiali pentru organism. Vorbim aici de calciu, vitamina B12 sau fierul. Special la această dietă este faptul că lactatele, carnele şi ouăle sunt interzise. În loc de produse lactate puteţi consuma alimente din soia, iar pentru a vă asigura cantitatea de calciu consumaţi alimente precum caise, prune uscate, smochine sau stafide. Seminţele de susan şi brânza tofu sunt şi ele surse foarte bune de calciu.
Dieta vegenă are beneficii nebănuite
- Dieta vegană favorizează scăderea în greutate. Veganii au tendinţa de a consuma mai puţine calorii şi pentru faptul că plantele conţin mai puţine calorii decât carnea. Nucile, seminţele, salatele şi fructele sunt bogate în fibre, astfel că digestia va fi una mai uşoară şi astfel veri reuşi să slăbeşti mai repede.
- Dieta vegană combate apariţia diabetului. Kilogramele în plus nu deranjează doar din punct de vedere estestic. Ele favorizează şi apariţai diabetului de tip 2. Aşadar, dacă vei renunţa la produsele de origine animale, nu doar că vei slăbi, dar vei avea grijă şi de sănătatea ta.
- Dieta vegană menţine sănătos sistemul cardiovascular. Nivelul colesterolului din sânge şi tensiunea arterială sunt foarte bine controlate pe perioada unei diete vegane. Acest lucru se întâmplă datorită consumului excesiv de fructe şi legume, dar şi de absenţa grăsimilor şi a sării.
Cum arată un meniu zilnic pentru dieta vegană
Deşi la prima vedere nu pare, dieta vegană este foarte delicioasă.
Surse de proteine
- tofu
- năut
- fasole
- oleaginoase (nuci, fistic, alune de pădure, arahide, migdale)
- unt de arahide
- seminţe
- quinoa
- hribi
Surse de grăsimi
- uleiuri vegetale
- unt de arahide
- avocado
- cocos
- margarină
Un meniu în dieta vegană poate arăta în felul următor:
- La micul dejun: cerale integrale cu lapte sau iaurt din soia, la care pot fi adăugate fructe şi seminţe
- La prânz: paste integrale cu legume
- La cină: orez brun, salată de roşii, castraveţi şi ardei gras şi busuioc
sau
La micul dejun: fresh de portocale, iaurt din soia şi musli
La prânz: hummus, falafel, tabuleh, pastă de susan şi o lipie
La cină: orez basmati, piure de morcov, salată asortată, iar la desert dulce vegan, la alegere.
CITEȘTE ȘI
Cât durează până vedem rezultatele cu dieta vegană
Dieta vegană, la fel ca orice dietă nu face minuni. Important este să vă ţineţi de ea şi să vă schimbaţi total stilul de viaţă. Nu comiteţi greşeala de gusta ocazional produse de origine animală. Includeţi pe lângă acest nou plan alimentar şi multă activitate fizică, mers la sală, alergat în parc, plimbări sau orice alt sport care vă face plăcere. Nu neglijaţi somnul. Combinaţi aceste principii de bază şi cu siguranţă veţi avea rezultate şi cu dieta vegană. Nu va aşteptaţi la minuni. Orice rezultat apare în timp, cu răbdare, ambiţie şi foarte multă muncă.