Ce avere are Gigi Becali
Ce avere are Gigi Becali

George „Gigi” Becali ieste un om de afaceri şi fost politician român. Cunoscut sub numele de „Latifundiarul din Pipera”, Becali este celebru pentru că deţine clubul de fotbal FCSB.

Ce avere are Gigi Becali

La finalul anului 2017, revista TOP 300 Capital îl clasa pe George Becali pe locul 6 în topul celor mai bogaţi români. Averea sa este estimată la 300 de milioane de euro. Lider în acest clasament este nimeni altul decât Ion Ţiriac, finanţatorul fostei Steaua fiind devansat de  Iulian Dascălu, patronul Astrei Ioan Niculae, Zoltan Teszari şi fraţii Dragoş şi Adrian Pavel.

Primii ani din viaţă

Născut pe 25 iunie 1958, într-o familie de aromâni din Zagna, Vădeni, judeţul Brăila deoarece familia lui a fost deportată de autorităţile comuniste în Bărăgan din cauza asociaţiei cu „Garda de Fier” în perioada fascistă din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Familia lui Gigi Becali

În timpul copilariei și adolescenței, Becali a fost un susținător al clubului de fotbal Dinamo București. Verișorii săi, Victor Becali și Ioan Becali, au fost şi ei implicaţi în fotbal, ca agenţi de fotbal. În 1994, s-a căsătorit cu Luminița. Împreună au trei fiice: Teodora (n. 1995), Alexandra (n. 1996) și Cristina (n. 2001).

Afaceri imobiliare

Becali a devenit milionar prin schimbul de pământ cu Armata Română. Presa din România a considerat suspect acest lucru, deoarece Armata nu avea nevoie de pământul pe care l-a primit și suma primit ar fi fost una mult prea mare. Acordul a constat în prezentarea Armatei de către Becali a unui teren de 21,5 ha în Ștefănești de Jos, în schimbul unei parcele de 20,9 ha în zona Băneasa-Pipera. Pe măsură ce prețurile imobilelor au explodat în Capitală, el a vândut terenul unor companii care au construit zone rezidențiale.

FCSB

FCSB
FCSB

Gigi Becali a intrat Consililul General al acţionarilor de la Steaua Bucureşti la finalul anilor 1990. La acea vreme, preşedintele clubului era un alt om de afaceri, Viorel Păunescu. Trepat, el a încercat să îndepărteze posibili candidaţi şi să adune toaţe acţiunile clubului roş-albastru. Pe 6 februarie 2003, Becali a obţinut 51% din acţiuni, iar la finalul aceluiaşi an a cumpărat alte 15% dintre acţiuni.

În prezent, lotul vicecampioanei României valorează 24,15 milioane de euro. Cu fosta Steaua, Becali a strâns foarte mulţi bani din cupele europene. Din momentul în care Becali a prelaut definitiv clubul, în 2003, roş-albaştrii au ratat o singură dată  calificarea în grupele UEFA Champions League sau UEFA Europa League.

În mandatul lui Gigi Becali, FCSB a vândut în străinate pe sume enorme pentru fotbalul românesc.

  • Vlad Chiricheş: de la FCSB, la Tottenham, pentru 9,5 milioane de euro
  • Nicolae Stanciu: de la FCSB, la Anderlecjht, pentru 8,2 milioane de euro
  • Florin Gardoş: de la FCSB, la Southampton, pentru 6,8 milioane de euro
  • Mirel Rădoi: de la FCSB, la Al Hilal, pentru 6 milioane de euro
  • Bogdan Stancu: de la FCSB, la Galatasaray, pentru 5 milioane de euro

Cariera politică

Cum spuneam mai devreme, Gigi Becali este şi un fost politician. A înfiinţat chiar şi un partid care a purtat numele de Partida Noua Generaţie (PNG). Apogeul politic l-a cunoscut în 2009, atunci când a devenit europarlamentar. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.