Cu toţii ne speriem când auzim cuvântul calorii. De ce? Pentru că imediat ne ducem cu gândul la kilograme în plus. Lucrurile nu stau chiar aşa. Caloriile au rolul şi efecte negative, dar şi pozitive asupra organismului. Caloria este de fapt unitatea de măsurare a energiei. Ea măsoară energia termică, dar este folosită în special în control nutriţiei. Datorită ei se poate exprima cantitatea de energie de care organismul uman are nevoie pentru a funcţiona.
Ce rol au caloriile pentru organismul uman
Caloriile sunt acel combustibil de care corpul are nevoie zilnic şi fără de care nu se poate lipsi pentru a fi activ. Tot ceea ce mâncăm şi ce bem se transformă în calorii, la fel precum şi energia pe care o eliberăm în urma activităţilor de zi cu zi.
Câte calorii trebuie să consumăm zilnic
Este dificil de exprimat un număr standard de calorii pe care ar trebui să îl consumăm zilnic. Acest lucru variază în funcţie de sex, vârstă, înălţime şi greutate, dar şi de activitatea fizică pe care fiecare persoană obişnuieşte să o facă. Tocmai de aceea, sportul este un principiu cheie în controlul caloriilor. Atunci când facem mişcare, organismul elimină exact acele calorii pe care el le-a primit din alimentaţia noastră. De aceea caloriile nu sunt neapărat nocive. Dacă le luăm din alimentele corespunzătoare, caloriile ne vor ajuta să depunem efort, să avem energie şi să fim concentraţi şi treji pe tot parcursul zilei. În cazul în care vom mânca produse care conţin calorii multe şi proaste, atunci nu vom avea niciun beneficiu. Mai mult, va trebui să depunem un efort suplimentar pentru a le elimina.
CITEȘTE ȘI
- Despre proteine, pe înțelesul tuturor
- Carbohidrații, pe înțelesul tuturor
- Grăsimile, pe înțelesul tuturor
- Culturism pe înțelesul tuturor
Valori orientative ale caloriilor care trebuie consumate
- femei, aproximativ 2000 de calorii pe zi
- bărbaţi, aproximativ 2800 de calorii pe zi
- copii, aproximativ 1800 de calorii pe zi
Topul alimentelor sărace în calorii
În perioada dietelor este nevoie să consumăm mai puţine calorii decât în mod obişnuit, dar totuşi trebuie să le consumăm. Prin urmare, înfometarea este, ca niciodată, o soluţie. Mai jos vei găsi o listă cu mai multe alimente sărace în calorii care nu ar trebui să lipsească atunci când vreţi să slăbiţi sau să vă păstraţi greutatea optimă. A nu se înţelege greşit. Un aliment bogat în calorii nu înseamna neapărat că alimentul respectiv este dăunător organismului.
- salatele
- conopida
- broccoli
- varza
- dovleceii
- sfecla
- ananasul
- pepenele galben
- vânăta
- porumbul
- căpşunile
- cireşele
- merele
- ouă fierte
- castravete
- ardei gras
- citrice, portocale, mandarine, ş.a.
Alimentele de care trebuie să ne ferim
Există însă şi numeroare alimente, care la prima vedere par a fi cele mai gustoase, dar de fapt ele sunt cele mai periculoase. Tocmai de aceea trebuie să renunţăm la plăcerile gustative dacă vrem să reducem numărul de calorii şi să ne atingem obiectivul propus. Printre alimentele cu foarte multe calorii regăsim:
- carnea procesată şi mezelurile sau produsele din carne tocată
- prăjelile şi mâncărurile de tip fast-food
- brânzeturile
- untul şi margarina
- sosurile
- pastele şi produsele făinoase, care sunt foarte bogate în carbohidraţi
- cerealele
- uleiurile vegetale
- dulciurile şi produsele de panificaţie
- covrigei şi biscuiţi săraţi
- sucurile din fructe
- oleaginoanesele, nuci, seminţe, etc.
- chipsuri şi popcorn