Robert Paisley (Ordinul Impierului Britanic), cunoscut pentru iubitorii fotbalului drept „Bob” Paisley este singurul manager pe care l-a avut Liverpool, care poate să concureze cu managerul marii rivale, Sir Alex Ferguson. Paisley a rezistat nouă ani pe banca tehnică a cormoranilor, iar istoria lui Liverpool se confundă cu numele său.

Cine a fost Bob Paisley

Născut pe 23 ianuarie 1919 şi decedat pe 14 februarie 1996, Robert Paisley a fost un fotbalist englez și manager care a petrecut aproape cincizeci de ani la Liverpool, ca mijlocaş de bandă. fizioterapeut, antrenor și manager. Datorită realizărilor sale ca manager cormoranilor, Paisley este unul dintre cei mai de succes manageri de fotbal din toate timpurile. Paisley, Carlo Ancelotti și Zinedine Zidane sunt singurii manageri care au câștigat Liga Campionilor de trei ori.

În timpul mandatului său de nouă ani ca pe banca lui Liverpool, Paisley a câștigat trofee cu o medie 2.2 pe sezon, depășită doar de Pep Guardiola. Englezul este unul dintre cei cinci manageri care au câștigat campionatul englez de top în calitate de jucător și manager la același club, ceilalți fiind Bill Nicholson (Tottenham Hotspur), Howard Kendall (Everton), George Graham (Arsenal) și Kenny Dalglish (Liverpool), acesta din urmă fiind jucător-manager.

Viaţa lui Bob Paisley

Paisley a venit dintr-o mică comunitate minieră din Durham și, în tinerețe, a jucat pentru Bishop Auckland înainte de a semna cu Liverpool în 1939. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, englezul a făcut parte din armata britanică și nu a putut debuta la Liverpool până în 1946.  În sezonul 1946-1947 a fost compent al echipei lui Liverpool care a câștigat pentru prima dată titlul după 24 de ani. În 1951, a devenit căpitan de club și a rămas la Liverpool până când sa retras din fotbal în 1954.

Rolul în conducerea lui Liverpool

Paisley a rămas cu Liverpool și a preluat două roluri, antrenor de secund și fizioterapeut. În acest timp, Liverpool a retrogradat în liga a doua, iar clubul era într-un real declin. În decembrie 1959, Bill Shankly a fost numit manager de Liverpool și l-a promovat pe Paisley să lucreze alături de el ca asistent în stff-ul administrativ, care l-a inclus pe Joe Fagan și pe Reuben Bennett. Sub conducerea lor, bugetul din Liverpool a crescut și în sezonul 1961-1962, echipa a promovat din nou în prima divizie. Paisley a ocupat un rol important ca tactician sub conducerea lui Shankly, iar echipa a câștigat numeroase trofee în următoarele 12 sezoane.

Disparţia lui Paisley

În 1974, Shankly s-a retras din funcția de manager și, în ciuda reticenței inițiale a lui Paisley, a fost numit succesor al lui Shankly. El a continuat să conducă Liverpool într-o perioadă de dominație internă și europeană, câștigând douăzeci de trofee în nouă sezoane: șase campionate, trei Cupe ale Ligii, șase Charity Shield, trei Ligi ale Campionilor, o Cupă UEFA și o Super Cupă a Europei. La momentul retragerii sale, el a câștigat premiul de Manager al Anului, el deţin un record de șase astfel de distincţii  S-a retras din conducerea cormoranilor în 1983 și a fost urmat de Joe Fagan. A murit în 1996, la vârstă de 77 de ani, după ce a suferit de boala Alzheimer mai mulți ani.

Antrenori de legendă | Sir Alex Ferguson

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.